fbpx

10 ÎNTREBĂRI RECOMANDATE PENTRU A DESCOPERI DACĂ ESTE FOTOGRAFUL POTRIVIT PENTRU TINE

Cum descoperi dacă fotograful ales este și cel potrivit pentru tine?

Iată 10 întrebări recomandate de mine!

Peste tot se recomandă să stabiliți o întâlnire și să puneți câteva întrebări înainte de a lua o decizie în privința fotografului sau chiar a echipei foto-video. De ce? Pentru că în ultima vreme au tot apărut persoane care deși nu au nici o experință în domeniu, s-au gândit ei să facă niște bani pe spatele clienților care aleargă după reduceri și prețuri mici. Din acest motiv, ca fotograf de nuntă, vin cu o serie de întrebări ce ar trebui puse oricărui prestator de servicii pentru a afla dacă este sau nu potrivit pentru tine.

1. Sunteți autorizat? Putem semna un contract? 

În ultima vreme citesc din ce în ce mai multe postări pe rețele de socializare unde clienții se plâng de fotografi care nu s-au prezentat la nuntă sau după ce au luat banii nu au mai fost găsiți nicăieri. De aceea, este recomandat să lucrați doar cu persoane autorizate și în urma unui contract semnat în dublu exemplar unde să fie trecut fiecare serviciu oferit și suma plătită. Citiți cu atenție fiecare pagină și puneți întrebări unde aveți nelămuriri. De asemenea, aveți grijă ca acel contract să fie semnat de o persoana autorizată (fie ea pfa, SRL, IF etc.) și nu persoană fizică cum mai fac unii pentru a da impresia de siguranță.

2. Sunteți dumneavoastră prestatorul sau vine un colaborator la evenimentul nostru? 

Din păcate, mulți și-au luat țeapă cu acest lucru. Pe paginile de prezentare apăreau niște materiale calitative iar la nuntă/botez sau pentru ce eveniment era contractat fotograful, era trimis un asistent de-a lui, un prieten sau chiar un angajat care nu avea aceeasi experiență sau chiar deloc pentru a realiza fotografii precum cele prezentate. De aceea, se recomandă ca aceste detalii legate de cine va fi prezent la evenimentul vostru sa fie trecut in contract.

3. Ne puteți arăta un eveniment complet? 

Un fotograf cu experiență se va adapta la orice tip de lumina și situatie. De aceea, este recomandat să vedeți un eveniment complet și nu doar câteva ședințe foto unde fotograful nu este grăbit de nimeni, iar vremea, în special lumina, este excelentă. Diferențele atât ca experiență cât și ca investiție și tehnică de utilizare a aparaturii folosite se vor vedea imediat în condiții de lumina slabă, mișcare rapidă sau chiar momente ce trebuie anticipate și surprinse rapid.

Pe lângă asta, au apărut unii care se prezintă la întâlniri cu fotografii/filmări furate de la alți prestatori de servicii postate pe rețele de socializare. În momentul în care li se cere un eveniment complet, aceștia se blochează, neavând acces la toate materiale.

4. Ce metode de backup folosiți? 

Coșmarul oricărui client este ca fotograful să vină în ziua evenimentului sau chiar după eveniment zicând că ceva nu mai funcționează la camera sau este o eroare la cardurile de memorie și fotografiile sunt sterse. Accidente se pot înmpla oricui, oricât de experimentat este. De aceea, este recomandat ca prestatorii sa aiba minim 2 camere, fotografiile să fie salvate pe 2 carduri în același timp iar după eveniment, materialele să fie stocate în mai multe locații diferite (fie hardiscuri separate și neconectate la pc decât în momentul backupului (pentru evitarea virusării sau a defectelor tehnice de la șocuri de curent), fie online, fie pe un calculator separat față de cel de lucru).

5. Care este termenul de predare a materialelor?

Toată lumea își dorește fotografiile finale cât mai rapid însă un termen prea scurt ar putea indica faptul că fotograful respectiv nu își bate capul prea mult la editare. Ba mai mult, unii scot fotografiile de pe carduri și le dau direct clienților profitând că aceștia nu știu ce presupune partea de editare. O perioadă prea lungă ar putea indica faptul că este neserios având foarte multe lucrări din urmă. Fiecare își ia în calcul perioada de predare în funcție de cât de aglomerat este în perioada respectivă, dacă mai are un job pe lângă sau nu și cât de mult se împlică în editare. De obicei, pentru fotografi termenul de predare este undeva la 1-3 luni de la data evenimentului si se poate prelungi în cazul în care sunt ședințe foto suplimentare după nuntă.. iar pentru videografi 4-6 luni. Poate o să reușesc să scriu pe blog și un articol despre ce presupune partea de editare și cum ar trebui ea făcută corect din punctul meu de vedere.

6. Realizați și albume? Ne puteți prezenta unul? Cum se procedează la selecția fotografiilor sau a modelului?

Dacă doriți albume, neapărat trebuie discutate aceste detalii. Cereți un album și verificați calitatea lui. Un album premium va avea o copertă de calitate, fie ea din piele sau imitație de piele și poate conține sau nu o fotografie sau mai multe. Unele vin însoțite și de o cutie din același material. Paginile albumului trebuie să conțină fotografii calitative aranjate cât mai bine și să fie de o grosime considerabilă. Pentru cei care oferă albume premium, paginile au și o textură ce se sime ușor la mână care are rolul de a nu permite lăsarea urmelor de degete pe fiecare pagină. Selecția fotografiilor cât și alegerea modelului, ar trebui făcută de voi, ca și client, după ce primiți materialele finale.

Unii încearcă să vândă fotocărți și le prezintă ca albume fiindcă sunt mult mai ieftine. Din păcate, diferențele la calitate se văd atât în timp (paginile se lipesc de la căldură,depozitare sau chiar se desfac) cât și imediat (pagini subțiri, copertă de slabă calitate, printuri de rezoluție mai mică etc.).

De asemenea, pentru a reduce prețul albumului, unii încearcă să vândă un album cu un număr de colaje/pagini reduse unde ghici ce…intră și mai puține fotografii. De aceea, este indicat să discutați cu mai mulți prestatori de servicii și să puneți în balanță ce oferă fiecare.

7. Dorim să facem cununia civilă afară. Ce ne puteți recomanda din experiența voastră?

Având în vedere situația cu Covid, multe din cununiile civile sau chiar evenimente întregi se vor petrece afară. Pe lângă grija vremii, fotografii trebuie să mai aibă grijă și la lumina soarelui care nu poate fi controlată așa ușor comparativ cu cea din interior generată de becuri, lămpi sau blițuri. De aceea, se recomandă ca fotografiile afară să fie realizate fie dimineață, fie după ora 16-17 în funcție de lună în care are loc evenimentul iar soarele să fie dintr-o poziție laterală sau spate. De ce se face așa? Nu pentru ca nu ar putea fi realizate fotografiile ci pentru ca soarele în plina zi când este fix deasupra voastră și crează niște umbre pe față care te îmbătrânesc…(și știm prea bine că toată lumea vrea sa pară tânără și mai slabă). Ca să nu mai vorbim că din cauza luminii puternice, mirii stau cu ochii întredeschiși sau se înroșesc din cauza soarelui prea puternic.

8. Există vreo limită a programului de lucru? 

Teoretic, programul de începere și de finalizare ar trebui trecut în contract însă de multe ori, unii își trec niște ore aberante. Ba chiar mai mult, am auzit cazuri unde după o anumită oră (când e petrecerea mai mare sau abia începe) fotograful principal pleacă și rămâne doar asistentul lui să facă acele fotografii care pentru tine ca și client ar trebui să fie amintiri de neuitat. De aceea, aceste lucruri trebuie discutate înainte și trecute în contract.

9. Aveti si un asistent foto? Daca da, ce rol are acesta?

Asistentul foto are un rol foarte important în fotografia de nuntă. Chiar dacă este o cheltuială în plus atât pentru fotograf (plata pentru servicii) cât și pentru miri (meniu în plus la sală), acesta ajută prin organizarea eficientă în ceea ce privește montarea/demontarea aparaturii/luminilor sau chiar transportul lor, fotograful concentrându-se în aceste momente pe surprinderea unor emoții sau chiar situații hazlii dintre miri sau invitați. De asemenea, asistentul ajută cu plasarea de lumini la anumite fotografii cheie sau chiar mai mult, este prezent pe ring ca al 2lea fotograf la momente importante.

10. Alte nelămuriri legate de contract sau pur și simplu întrebari de hobby-uri?

Este bine să discutați orice nelămurire aveți legată de contract sau chiar de ziua nunții. Un fotograf care are deja la activ câteva zeci de nunți știe cam ce se întâmplă în fiecare moment și vă poate ajuta cu sfaturi acolo unde aveți nevoie. Cât legat de hobby, e bine să îl cunoașteți cât mai bine și să găsiți chestii comune. Un fotograf pasionat de ceea ce face se va implica 200% și va fi prezent mereu să suprindă fiecare moment. Nu cred că îți dorești un fotograf care stă la masă în timp ce toata lumea de distrează nu? Important e ca el să fie acolo ca un prieten și nu ca un prestator în preajma căruia să nu vă simțiți în largul vostru.

Nu uita, poți citi mai multe articole faine pe blogul meu.


Autor: Adrian Constantin Fotograf | www.aconstantin.ro

Fotograf Suceava, Fotograf de nunta suceava, Fotograf botez suceava, fotograf eveniment, fotograf profesionist nunta.

Mă poți urmări și pe :

Facebook : https://www.facebook.com/AdrianConstantinFotograf

Instagram: https://www.instagram.com/adrian.constantin.fotograf/

fotograf de nuntă

©Adrian Constantin Fotograf – Fotograf profesionist de nunta Suceava

 

error: Conținut protejat!